Poprvé je Tarte Flambée zmiňován v kuchařkách z regionu Kochersberg, severně od Štrasburku v Alsasku, u bran Lotrinska a Německa na začátku 18. století.
Jeho kořeny se připisují ke zvyku místních rolníků z předchozích staletí péct hromadně svůj chléb každé dva nebo tři týdny v pecích na dřevo.
Vždy pak následovala malá oslava a chlebové těsto které zbylo po přípravě bochníků, se rozválelo na papírově tenké placky, zalilo smetanovým tvarohem (crème fraîche), později i cibulí a kousky slaniny, případně sýrem, a celé se to za vysoké teploty upeklo. Jen pár minut. Tarte Flambée byl poté servírován na dřevěném prkénku, nakrájen na 12 obdélníků.
Po mírném vychladnutí lehce zčernalých okrajů si každý vzal svůj díl a horký ho jedli holýma rukama a připíjeli místní víno. Alsasané jej tak do dnes vždy jedí, dokonce i v restauracích: prostě vzít a zakousnout se!
Díky podobnosti alsaské vinařské oblasti s tou naší, jejich totožné rovnoběžkové poloze, a tudíž podobnými minerálními víny, je Tarte Flambée ideálním pokrmem k párování s místními moravskými víny!
Stavte se zažít jedinečný chuťový zážitek!